JSA on toiminut fysiikkavalmennuksen käytänteiden edelläkävijänä suomalaisessa cheerleadingkulttuurissa. Fysiikkavalmennuskulttuurin muutos sai alkunsa JSA Venuksen valmennustiimissä, kun mukaan hyppäsi vuonna 2018 Mika Leistiö. Leistiö toimii edelleen JSA:ssa cheerleadingin edustusjoukkueiden fysiikkavalmentajana ja akatemiakoordinaattorina. Hänen johdollaan seuran fysiikkavalmennusta on viety suuria harppauksia eteenpäin ja harjoittelusta on tullut johdonmukaista, suunnitelmallista ja turvallista. Oikein toteutettuna fysiikkaharjoittelu tukee harrastajan ja urheilijan kehitystä myös lajin parissa, lisää terveitä harjoituspäiviä ja edesauttaa palautumista ja jaksamista arjessa.

Tällä hetkellä JSA:n SM-tason joukkueissa on oma fysiikkavalmentaja osana valmennustiimiä. Cheertanssin naisten edustusjoukkueen fysiikkavalmentajana toimii Taru Mällinen. Fysiikkavalmennusta on sisällytetty johdonmukaisesti myös edustustason ulkopuolella ja erityisesti Leistiö on kouluttanut ja opastanut seuran muita valmennustiimejä fysiikkavalmennuksen saloihin ja hyvät käytänteet ovat aktiivisessa käytössä kaikissa seuran joukkueissa. Fysiikkaharjoittelua mukautetaan joukkueen iän ja taitotason mukaan, etenkin lasten joukkueissa fysiikkaharjoittelu tehdään leikin varjolla perusliikuntataitoja kehittäen. Seura on myös viime vuosina investoinut välineistöön, jotta fysiikan harjoittelu treenihallilla olisi monipuolisempaa.

Huippu-urheilussa fysiikkaharjoittelu on otettu mukaan myös toisten asteen ja urheiluakatemian aamuharjoitteluun. Aamuharjoitteluun osallistuu cheerleadingin urheilulukion opiskelijat ja Jyväskylän Urheiluakatemian jäsenet cheerleadingin parista. JSA:n tahtotilana on jatkaa huippu-urheilun valmennuksen kehittämistä ja suunnitelmia tulevaisuuden varalle on jo hahmoteltuina.

Fysiikkaharjoittelu on rantautunut viime vuosina myös maajoukkueiden toimintaan. Leistiö toimii myös naisten ja sekacheermaajoukkueiden fysiikkavalmentajana. Suomen Cheerleadingliitto kirjoitti maajoukkueiden fysiikkavalmennuksesta oman juttusarjansa, jonka pääsee lukemaan täältä:

Juttusarja osa 1

Juttusarja osa 2

Tuoreimmat artikkelit

09.07.2024 11:38

Pääsitkö kouluun Jyväskylään?

06.05.2024 16:29

Joukkuejakoinfo 2024-2025

09.04.2024 19:40

Kevään level up- kurssit sekä JSA:n kesäleirit