Mistä lajissa on kyse?

Cheerleading on nopeatempoinen ja vuuhdikas joukkuelaji. Cheerleadingia voi harjoitella sekä harrastus-, että kilpailumielessä. Kilpailuissa joukkueet esittävät n. 2-3 minuutin esityksiä, joita tuomarit arvioivat.

Cheerleadingia harjoitellaan pääasiassa permantomatolla, jonka lisäksi harjoittelussa käytetään apuna erilaisia välineitä, kuten ilmavolttirataa ja patjoja. Laji koostuu nostoista, pyramideista, näyttävistä heitoista, akrobatiasta, hypyistä ja kannustushuudosta.

Sopiiko laji minulle?

Ehdottomasti. JSA:ssa erilaisuus on vahvuus ja jokaiselle löytyy oma paikka joukkueesta. Voit olla myös lähes minkä ikäinen vain, meiltä löytyy joukkue 3-vuotiaista alkaen, yläikärajaa ei aikuisten joukkueissa ole.

Toisin kuin monessa muussa lajissa, ei lajeissa ole tiettyä vartalotyyppiä, joka soveltuisi lajiin muita paremmin. Harrastajat toimivat esimerkiksi nostoissa eri rooleissa, joista osassa on hyötyä pituudesta, osassa voimasta ja kehonhallinnasta, osassa siroudesta. Tule siis rohkeasti kokeilemaan! Uudet harrastajat saavat kokeilla maksutta kaksi kertaa.

Miten pääsen mukaan?

Harrastejoukkueisiin ilmoittaudutaan kauden alussa ja se on auki muutaman kuukauden ajan. Kilpajoukkueisiin haetaan erillisillä joukkuejaoilla kesällä. Katso lisää joukkueistamme täältä ja ilmoittaudu mukaan! Voit myös klikata sivun oikeassa yläkulmalla olevaa ”tule mukaan” painiketta.

Minkä hintaista harrastaminen on?

Harrastamisen hinta riippuu paljon joukkueesta. Mitä korkeammalla tasolla harjoitellaan, leireillään ja kilpaillaan, sitä korkeammat ovat myös maksut. Alemmissa joukkueissa harrastaminen on edullisempaa. Harrastamisen kokonaiskuluja voidaan myös pienentää esimerkiksi joukkueen tekemän talkootyön avulla.

Joukkuekohtaiset kuluarviot löydät Joukkueet-sivulta.

Mitä minun pitää osata, jotta voin aloittaa?

Ei yhtikäs mitään! Harrastejoukkueisiin ei ole lainkaan taitovaatimuksia, innokkuus oppia uutta riittää! Harrastejoukkueissa harjoitellaan joukkueen tasoisia taitoja siten, että jokainen pääsee sisään lajiin.

Erilaisesta liikuntataustasta on kuitenkin hyötyä, sillä esimerkiksi hyvä kehonhallinta luo erinomaisen pohjan cheerleadingin vaativienkin lajitaitojen harjoittelulle. Monesti vahvan soveltuvan urheilutaustan mm. voimistelusta tai team gymistä omaavat ovat pyrkineet suoraan kilpajoukkueeseen.

Mitä harjoituksiin tarvitsee mukaan?

Ensimmäisiin harjoituksiin tarvitset mukaan liikunnalliset vaatteet ja juomapullon. Hiukset on hyvä olla kiinni ja korut ottaa pois. Alemmissa joukkueissa voit harrastaa myös silmälasien kanssa. Jos sinulta löytyy sisäpelikengät, voit ottaa ne mukaan. Kengät eivät kuitenkaan ole välttämättömät harrastejoukkueissa. Jos haluat hankkia lajiin soveltuvat kengät, niitä voi ostaa vuosittain järjestettävästä vaatetilaustapahtumasta tai tilata nettikaupoista.

Missä harjoitukset pidetään?

Kaikkien joukkueidemme harjoitukset pidetään omassa harjoitushallissamme JSA Cheer Gymillä osoitteessa Pääskyntie 4, 40320 Jyväskylä. Seppälän Prisma sijaitsee lähes naapurissamme. Katso reittiohjeet erikseen täältä. Hallillamme on neljä erilaista harjoitusaluetta.

Mikä ihmeen lisenssi?

Jokaisella harrastajalla tulee olla Suomen Cheerleadingliiton lisenssi. Lisenssin voi hankkia joko vakuutuksen kanssa tai ilman. Liitto myy kilpailulisenssiä kilpajoukkueiden jäsenille ja harrastelisenssiä harrastejoukkueiden jäsenille. Lisenssin hinta riippuu urheilijan iästä, nuoremmilla vakuutuksellinen lisenssi on edullisempi kuin aikuisilla.

JSA ei vakuuta harrastajiaan, joten jokaisella tulee olla voimassa oleva vakuutus, joko liiton kautta tai omasta vakuutusyhtiöstä. Kannattaa tarkistaa kattaako nykyinen tapaturmavakuutus cheerleadingin harrastamista.

Lisätietoa lisensseistä ja vakuutuksista täältä.