JSA:ssa vietettiin valmentajien vaihtoviikkoa 23.-29.10. Vaihtoviikon aikana jokainen lajivalmentaja käy valmentamassa toisen joukkueen harjoituksissa. Vaihtoviikon suurin tavoite on osaamisen jakaminen joukkueiden välillä. Vaihtoviikon aikana myös valmentajat pääsevät kokeilemaan eri ikäisten tai eri tasoisten urheilijoiden ja harrastajien valmentamista. Vaihtoviikko lisää myös valmennustiimien välistä vuorovaikutusta ja vaihtoviikon aikana pääsee tutustumaan uusiin valmentajiin.

Entä mitä mieltä valmentajat ovat vaihtoviikosta? Kysyimme asiaa valmentajiltamme Jenniltä, Seelalta ja Jutalta sekä valmentajaharjoittelija Stellalta.

Millaista on ollut käydä toisen joukkueen treeneissä valmentamassa?

Jenni: Tosi kivaa! On ollut tosi kiva päästä näkemään mitä muut joukkueet treenaavat tällä hetkellä ja jakamaan omaa osaamista eteenpäin.

Stella: Jännitti kun on vasta aloitellut valmentamista eikä ole hirveästi kokemusta. Mutta oli hauskaa, kun pääsi paikan päälle!

Jutta: Tosi mukavaa! On kiva tutustua seuran eri joukkueiden valmentajiin ja harrastajiin treeneissä, kun osa on uusia kasvoja. Kaikki tuntuivat suhtautuvat aika vastaanottavaisesti, kun menee vierailemaan. Uuden näkökulman saaminen on tosi hyödyllistä, kun helposti tottuu vain tekemään asioita jollain tietyllä tavalla.

Seela: Tosi kivaa! Vaihtelua niin itselle kuin joukkueellekin.

Onko vaihtoviikosta jotain hyötyä sinulle valmentajana?

Jenni: Olen oppinut uusia toimintatapoja muilta seuran valmentajilta ja ollut mielenkiintoista käydä valmentamassa eri ikäisiä urheilijoita, kuin mihin on omassa valmennuksessa tottunut. On myös ollut kiva tutustua valmennuksen ohessa muihin seuramme valmentajiin, joita ei vielä ole tuntenut niin hyvin entuudestaan.

Stella: Opin ehkä että millaista on olla rauhallisemmassa ryhmässä, kun on itse tottunut valmentamaan mikroja.

Jutta: Ainakin saa ideoita omaan tekemiseen. Kaikilla joukkueilla on kuitenkin jotain omia juttuja ja tapoja treenata, joita voisi hyvin käyttää myös omissa treeneissä. Nyt kun esim. ohjelman rakentaminen on käynnissä, niin muiden ohjelmia vilkuilemalla voi saada hyviä uusia ideoita toteutettavaksi myös omalle joukkueelle. Toisen joukkueen valmentajat tai urheilijat ovat saattaneet oivaltaa jotain, mitä itse ei.

Seela: Joo! Pääsin näkemään erilaisia toimintatapoja ja sain uusia ideoita treeneihin.

Onko vaihtoviikosta jotain hyötyä joukkueille?

Jenni: Joskus omat valmentajat katsovat asioita liian läheltä, joten ulkopuoliselta valmentajalta saattaa saada uutta näkemystä asioihin. Joskus myös urheilijoiden on helpompi ottaa ohjeita ja neuvoja vastaan ”vieraammalta” valmentajalta. On myös ihanaa, että urheilijat pääsevät näkemään ja tutustumaan muihin seuramme valmentajiin. Seuraavalla kaudella on huomattavasti mukavampi hakea joukkueeseen, jota valmentaa tutut kasvot!

Stella: Joukkueet näkevät erilaista valmennusta ja tutustuvat seuran valmentajiin!

Jutta: Varmasti on! Ulkopuolelta tuleva valmentaja voi tuoda mukanaan uusia ideoita, joita joukkue ei ole vielä kokeillut. Treeneissä voi päästä tekemään jotain ihan uutta, jos vaihtoviikolla osataan hyödyntää vierailevia valmentajia hyvin esimerkiksi niin, että vierailija suunnittelee osan treenistä. Vieraillessa voi antaa myös erilaisia vinkkejä ja korjausehdotuksia ohjelmaan sekä taitoihin, joista joukkueen valmentajat voivat sitten poimia parhaat.

Seela: Vaihdossa olevat valmentajat osasivat kiinnittää huomiota erilaisiin asioihin kuin itse. Ollaan saatu erilaisia näkökulmia taitoihin vaihtovalmentajilta.

Tuoreimmat artikkelit

09.07.2024 11:38

Pääsitkö kouluun Jyväskylään?

06.05.2024 16:29

Joukkuejakoinfo 2024-2025

09.04.2024 19:40

Kevään level up- kurssit sekä JSA:n kesäleirit